QR Page

Ζωή Ξανθοπούλου

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ζωή Ξανθοπούλου

Σπούδασε Φωτογραφία και Οπτικοακουστικές Τέχνες στο ΤΕΙ Αθηνών, Σκηνοθεσία στη Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Λ. Σταυράκου και υποκριτική στο Θέατρο των Αλλαγών και έχει μεταπτυχιακό σε “Παραγωγή Βίντεο, Οπτικοακουστικά Μέσα και Κινούμενα Γραφικά” απο το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Από το 2019 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στη σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού στο τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών.

Έχει παίξει κι έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η πιο πρόσφατη δουλειά της εκτός Ελλάδας, είναι η παράσταση “Bacchae Underworld” (βασισμένη στις Βάκχες του Ευριπίδη) που έκανε πρεμιέρα το Μάιο του ‘22 στο STET theatre της Ολλανδίας με έλληνες και γερμανούς κωφούς ηθοποιούς.

Έχει σκηνοθετήσει «Τα δώρα» βασισμένη στον Προμηθέα δεσμώτη του Αισχύλου που παρουσιάστηκε στο Αρχαίο Θέατρο Σάμου (καλοκαίρι του ’21, στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός») και την παράσταση «Μάριος Χάκκας / Κανένα ρετούς. Θέλω την πραγματικότητα» (2019, Φεστιβάλ Αθηνών – Άνοιγμα στην πόλη).

To 2020 σκηνοθέτησε για την Εθνική Λυρική Σκηνή, την ταινία μικρού μήκους Mich Nicht εμπνευσμένο από τη μουσική του Νίκου Ιωακείμ.

Έχει ασχοληθεί με κλασικά έργα όπως το «Λεωφορείο ο Πόθος» πάνω στο οποίο έστησε την παράσταση «Blanching», «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» του Λόρκα (θέατρο Eliart), τους “Βρικόλακες” του Ίψεν (studio Μαυρομιχάλη) τον «Δον Ζουάν» σε διασκευή της Μαρίας Τσιμά (Beton 7), “Το αταίριαστο ζευγάρι” του Νιλ Σάιμον (θέατρο Αλκμήνη), HAMLET&Άμλετ (θέατρο Αργω) κ.ά. Έχει σκηνοθετήσει κι έργα νέων ελλήνων συγγραφέων (“Χόλι Μάουντεν” του Ν.Βεργέτη, “Η λίμνη” και “Η Απελευθέρωση” του Δημήτρη Τσεκούρα, “Τα ψέμματα και τα μάτια” του Μιχάλη Σπέγγου, “Ο Elvis ζει” του Γιώργου Αμυρά, “Το Φανταστικό Χωριό” του Σπύρου Γραμμένου κ.α.) καθώς και μουσικές παραστάσεις και performance πάνω σε δικά της κείμενα (“B Circulous”, “Όλιβ, ένας έρωτας παρολίγον κομικ-ός” – σε συνεργασία με τον Δημήτρη Τσεκούρα και την Αννίτα Καπουσίζη, “Συνήθως” – βασισμένο σε κείμενο της Γεωργίας Δρακάκη κ.α.)

Εκτός Ελλάδας έχει σκηνοθετήσει στο θέατρο:

Der Diener zweier Herren von Goldoni– Deutsches Gehoerlosen – Theater (DGT)

Nach der Party von Zoe Xanthopoulou – DeGeth festival / Muenchen)

Free Media (performance based on Medea (Euripides), Liverpool Institute for Performing Arts (LIPA)

U(you) for Utopia by Zoe Xanthopoulou – SYN Festival, Edinburgh

Bacchae Underworld based on The Bacchae (Euripides) – Het National Theater, STET, Hague

Ως ηθοποιός έχει παίξει στο “MAIDen” του Γιώργου Νικολαϊδη που έκανε πρεμιέρα στο SYN festival στο Εδιμβούργο και συνέχισε στο θέατρο 104 στην Αθήνα, σε πόλεις της Ελλάδας αλλά και στη Βαρκελώνη, στον “Εύκολο Έρωτα” του Σπύρου Γραμμένου (θεατρο VAULT),  στους «Ήρωες» της Ε. Γκασούκα (Μικρό Παλλάς), στο “Κόντρα στη δημοκρατία” του Εστέβα Σολέρ (σκην. Μ. Παλίλης – θέατρο Επι Κολωνώ), στις «Διαδρομές Υψηλού κινδύνου» του Ι. Γκαρσία (σκην. Μιχάλη Παλίλης – θέατρο 104 και Nau Ivanow στη Βαρκελώνη), στο «Μελάνι» του Μπάμπη Γαλιατσάτου (104), στην «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή (σκην. Κ. Ντέλλας – Φεστιβάλ Αθηνών), στον “Ματωμένο Γάμο” (σκην. Κ. Ντέλλας – θέατρο Από Μηχανής), στον «Εύκολο Έρωτα» του Σπύρου Γραμένου (Vault), Η Ιστορία σε κομμάτια (του Γιάννη Θ. Διαμαντή – θέατρο 104) κ.α

Έχει σκηνοθετήσει τις ταινίες:

Η πρώτη μας νύχτα – ταινία μικρού μήκους (διαγωνιστικό Δράμας – 2003)

Όχι εγώ, η Όλιβ (μικρού μήκους – 2013)

Ρόζυ (μικρού μήκους – 2016, διάκριση – έπαινος στο 1ο φεστιβάλ Φωτογραφίας και Βίντεο στην Πρέβεζα)

Ευάλωτο (μικρού μήκους 2018)

Mich nicht (Εθνική Λυρική Σκηνή / online festival – μουσική Νίκος Ιωακείμ)

Έχει παίξει στις ταινίες Never again (μικρού μήκους, σκην. Μ. Μοίρας)

Ο πολυέλαιος (μικρού μήκους, σκην. Αντ. Γλαρός)

IN LIMBO (τηλεταινία, σκην. Jim Suter), Elephant in a room (μικρού μήκους, σκην. Δημ. Νταούλης).

Έχει διδάξει στο “Θέατρο των Αλλαγών”, στο Life ‘n’ Art theater, στο Armani musical theater center, στα σεμινάρια Open days της Liminal για μικτές ομάδες, στον ΘΟΚ, καθώς και σε πολλά θεατρικά εργαστήρια και ομάδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 

Email : zizou227@yahoo.gr